22.9.07

Acquaintance

"When is your next ball to be, Lizzy?"
"To-morrow fortnight."
"Aye, so it is," cried her mother, "and Mrs. Long does not come back till the day before; so it will be impossible for her to introduce him, for she will not know him herself."
"Then, my dear, you may have the advantage of your friend, and introduce Mr. Bingley to her."
"Impossible, Mr. Bennet, impossible, when I am not acquainted with him myself; how can you be so teazing?"

Olen taas kerran, olen ollut jo jonkin aikaa, siinä harmillisessa tilanteessa, etten voi kirjoittaa tänne siitä, mitä ensi sijassa luen. Lueskelen kuitenkin töiden ohessa muutakin. Lisäksi olen kiltisti monien muiden lailla hukannut viime aikoina aikaa Facebookiin, which is an Evil Postmodern Construction Relegating Life to a Video Game.

Yllä oleva sitaatti on Jane Austenin Pride and Prejudicesta. Siinä rouva Bennet tuskailee kuvitellessaan, ettei häntä (ja hänen viittä naimaiässä olevaa tytärtään) esitellä naapuriin muuttavalle varakkaalle poikamiehelle. Rouva Bennet ei voi esittäytyä miehelle itse, sillä se olisi sopimatonta; perheen jäsenistä vain herra Bennet voisi käydä esittäytymässä tulokkaalle. Esittelyt ja tutustumiset tapahtuvat Austenin kirjoissa hyvin tarkkojen sääntöjen mukaan, eikä ihmistä sovi sanoa tuttavakseen ennen kuin on esittäytynyt oikeaoppisesti tai tullut muodollisesti esitellyksi tälle. Sen jälkeen taas voi "claim an acquaintance", väittää lukeutuvansa kyseisen henkilön tuttaviin.

Facebook tuo mieleeni Austenin kuvaamat tuttavuusmarkkinat. Muodolliset esittelyt vain puuttuvat, eli ihmisten on itse arvailtava mikä on riittävä tuttavuuden aste, jotta voi koettaa liittää jonkun ystävälistaansa. Sanan "friend" sijasta soisin Facebookin käyttävän sanaa "acquaintance", se olisi miellyttävän austenilaista.

Tunnisteet: ,

5 Comments:

Blogger Timo said...

Shid ald akwentans bee firgot,
an nivir brocht ti mynd
...

22.9.07  
Blogger Tris said...

Nykyinen amerikkalainen käsite "friend" vastannee aika hyvin viktoriaanisen Englannin "acquaintance":a. Kenellä muutoinkaan olisi 130 ystävää kuten monien profiilit näyttää..?

22.9.07  
Anonymous Nimetön said...

Mikset voi kirjoittaa?

23.9.07  
Blogger Eufemia said...

Koska se ei sovi työnantajalleni.

23.9.07  
Blogger Scribe of Salmacis said...

Facebook olisi frendiekonomia, mikäli ei olisi myös kyseenalaista, eikä vain arvon maksimoinnin vastaisuudessa, hylätä ystävyyspyyntöjä.

- Nuorisojen teutarointia katsellen.

7.10.07  

Lähetä kommentti

<< Home