Varo räjähtäviä järviä
On August 21, 1986, a limnic eruption occurred at Lake Nyos which triggered the sudden release of about 1.6 million tonnes of CO2. The gas rushed down two nearby valleys, displacing all the air and suffocating up to 1,800 people within 20 km of the lake, mostly rural villagers, as well as 3,500 livestock. About 4,000 inhabitants fled the area, and many of these developed respiratory problems, burns, and paralysis as a result of the gases.
Olin juuri katsomassa kuinka sisareni pakkasi muuttaakseen huomenna taas talveksi Ranskaan. Huvittelimme muun muassa kertomuksilla Wordin pelottavista automaattitoiminnoista (esimerkiksi kursorin muuttuminen mustaksi vaakasuuntaiseksi annihilaatiopalkiksi, josta en vuosiin päässyt eroon kuin uhraamalla jonkun toiminnon pudotusvalikoista) ja muovaamalla lausetta "professorisäitini harrastaa iltaisin tekstiviesteilyä Ugandaan". Sattumalta otin käteeni Suomen kuvalehden ja löysin loppusivuilla olevalta visailuhenkiseltä palstalla käsittämättömien historiallisten kysymysten ja vastausten joukosta maininnan Nyos -järvestä, joka räjähti.
Pakkohan siitä oli etsiä tietoa. Ylä olevan sitaatin lisäksi Wikipedia kertoo muun muassa, että "the normally blue waters of the lake turned a deep red after the outgassing, due to iron-rich water from the deep rising to the surface and being oxidised by the air". Hieman lisää tutkimalla voi saada selville, että räjähdysalttiiksi muuttuakseen järven täytyy olla syvä ja sen vesien liikkumattomia, vailla normaalia kiertoa, ja järven lähiseutujen täytyy olla tuliperäisiä, jotta syvät vesikerrokset hitaasti kyllästyvät hiilidioksidilla. Lopulta järvi muistuttaa limonadipulloa, joka saattaa kuohahtaa. Räjähdyksen voi käynnistää esimerkiksi maanvyörymä tai -järistys, tai jopa sade.
Hyvä on, mahdollisesti räjähdysalttiita järviä tunnetaan vain kolme. Mutta silti – järvi, joka räjähtää, muuttuu punaiseksi ja tappaa 1800 ihmistä?
Tunnisteet: luonnonilmiöt, tieto
2 Comments:
mitä ihm... ajatella, etten muista tapauksesta yhtään mitään. no, toisaalta ajattelin vähän kyynisesti, että ehkä siitä ei ollut paljoakaan tiedotusvälineissä, koska järvi on Afrikassa. Nykyään järven rannalla on webkamera: http://perso.orange.fr/mhalb/nyos/webcam.htm
Veden kierto syksyllä ja keväällä johtuu vuodenaikojen vaihtelusta, joten Suomessa olemme turvassa. Spekuloin että tuollaiset olosuhteet voivat syntyä vain hyvin erityisissä ilmasto-oloissa.
Lähetä kommentti
<< Home