24.4.06

Herätys kirjalliseen todellisuuteen

"Aihe käy läpi huomionarvoisia asioita juuri y:n näkökulmasta pohjautuen x:n suunnittelun myötä saatuihin kokemuksiin ja käytännön oppeihin."
"Produktiossa esiintyvä teksti oli kasattava erilaisia tietolähteitä apuna käyttäen ja sitä tietoa muokkasin omaan tarkoitukseeni sopivaksi."
"X ehdotti lopputyö aiheekseni suunnitella Y:lle vuosikertomuksen x:n ja otin sen vastaan."
Ei kannata kuvitella, että verkossa harhailemalla voisi saada hyvän yleiskuvan suomalaisten kirjallisista taidoista. Asian pitäisi olla ilmiselvä, eihän moni kirjoittamista karsastava tietenkään mielellään verkkoonkaan kirjoita, mutta ilmiselvyydet unohtuvat joskus. Olen saanut luettavakseni läjän opinnäytetöitä alalta, jolla kirjoittaminen on sivuseikka. Opettavaista.

5 Comments:

Blogger Erastotenes Aleksandrialainen said...

Eräs hauskoja asioita lukiosta teknilliseen yliopistoon siirryttäessä on arvojärjestyksen muutos. Lukiossa on selvää, että hyvä oppilas osaa kieliä, mutta matematiikan osaaminen on plussaa. Teknillisessä yliopistossa matematiikka on itsestäänselvyys, mutta kielten osaaminen on ylimääräistä, jopa epäilyttävää.

Totta on, että monet ylioppilaat kirjoittavat tavattoman huonoa kieltä vielä yliopistossakin. Erityisen valitettavaa tämä on siksi, että juuri teknillis-taloudellisilla aloilla olisi tärkeää kirjoittaa selkeää, kaikille ymmärrettävää kieltä. Miten muutoin tavallinen kansalainen voi ymmärtää, luoda oman perustellun mielipiteensä ja vaikuttaa?

25.4.06  
Blogger Eufemia said...

Ajatus, että kielten osaaminen olisi jotenkin epäilyttävää, on aika hätkäyttävä. Sitä on vaikea ymmärtää.

26.4.06  
Anonymous Nimetön said...

Minä sanoisin että kielen osaaminen.

27.4.06  
Anonymous Nimetön said...

Minua itseäni häiritsee lähinnä ontologia. Siis että tarkoittaako teksti mitään eli mitä se konkreettisesti ottaen väittää havaittavasta maailmasta. Pilkut ja yhdyssanat eivät lopulta merkitse paljoakaan.

Insinöörit ovat yleensä hyviä kirjoittajia, humanisteilla on tapa "viitata" ja "epäillä" ja mainita, että jossain on "ongelmia" tarkemmin kertomatta mistä on kyse.

Nämä siis vain omia mieltymyksiäni.

1.5.06  
Blogger Eufemia said...

Toki epämääräinen tai mitääntarkoittamaton teksti on harmillista. Noita valitsemiani sitaatteja kuitenkin yhdistää sellainen kiusallisuus, että kirjoittaja on selvästikin aikonut sanoa jotain, mutta on tullut sanoneeksi jotain muuta, eikä lukija voi olla täysin varma siitä, mitä oikeastaan aiottiinkaan. Pilkut ja yhdyssanat eivät merkitse paljoakaan, mutta se merkitsee, että sanotaan "aiheen käyvän läpi", tai tyynesti todetaan, että "sitä tietoa muokkasin omaan tarkoitukseeni sopivaksi" tms.

2.5.06  

Lähetä kommentti

<< Home