1.4.05

Niinistö ja Kant

Genius is the talent (natural endowment) which gives the rule to art. Since talent, as an innate productive faculty of the artist, belongs itself to the nature, we may put it this way: Genius is the innate mental aptitude (ingenium) through which nature gives the rule to art.

Joudun valitettavasti lukemaan Kantin Arvostelukyvyn kritiikkiä englanninnoksena. Kielitaidottomuus tulee korjaantumaan ensi talvena sillä ainoalla keinolla, jolla olen tähän mennessä onnistunut oppimaan kieliä: muutan taas joksikin aikaa maasta.

Keskustelin vastikään erään ystäväni kanssa jonkun suomalaisen poliitikon, taisi olla Sauli Niinistön, huomautuksesta eurooppalaisen tahdon tarpeesta. Kansallinen identifioituminen tulisi saada vaihtumaan eurooppalaiseksi, jottei toivottoman paljon energiaa hukkuisi kiistelyyn vähämerkityksisistä asioista, joista pidetään kiinni vain kansallisen itsenäisyyden ja oman tahdon todistamisen vuoksi. Huomautuksen lukeminen sai aikaan ajatusketjun, joka soljui sujuvasti Kantiin asti.

Nero on Kantin mukaan se, joka kykenee luomaan jotain aidosti uutta. Aidosti uutta ei voi tuottaa jäljittelemällä eli seuraamalla sääntöä. Toisaalta taideteos on Kantin mukaan väistämättä tuotettu seuraamalla jotain sääntöä: se ei ole satunnainen. Säännön olemattomuuden ja satunnaisuuden mahdottomuuden välinen ristiriita selviää kun säännön sanelee luonto: ihminen, jolla on tietty kyky, nero, kuulee luonnon äänen tai näkee kuinka luonto paljastuu ennennäkemättömällä tavalla, ja tulkitsee tämän muille ihmisille. Todellista taidetta ei voi luoda jäljittelemällä, mutta sen on kelvattava esikuvaksi muille: todellinen taide paljastaa jotain uutta, eli tarjoaa ihmisille uuden jäljittelyn kohteen.

Se "joku", jonka nero tulkitsee ihmisille, voi olla jonkun kansallisuuden omin olemus; moni on ajatellut näin. Kansallinen nero runoilee tiettäväksi kansalle sen, mitä se tietämättään on aina ollut, eli paljastaa sen luonnon sille itselleen. Näin kansakunta voi tulla tietoiseksi itsestään.

Siinä ajatteluperinteessä, minkä varaan eurooppalainen poliittinen ajattelu pitkälti rakentuu, tahto ymmärretään itsestään tietoisen toimijan asiaksi. Vain sellainen olento, joka tiedostaa itsensä erillisenä ja tietynlaisena, voi tahtoa jotain. Jotta kansakunnalla voisi olla oma tahto, sen on tiedostettava itsensä erillisenä (minä), tietynlaisena (itse) ja tahtovana subjektina. Sen on määriteltävä ja luotava itsensä, käsitettävä itsensä jonkinlaisena tietääkseen mitä juuri se itse tahtoo. Tämä ei käy minkä hyvänsä mallin mukaan: ollakseen aito ja alkuperäinen itsensä kansakunnan on määriteltävä ja luotava itsensä oman luontonsa mukaisesti. Ensin täytyisi vain oivaltaa oma luonto. Sen kertomiseen tarvitaan nero, ja he ovat harvassa.

Eurooppalaisen tahdon syntymiseen tarvittaisiin siis joku, joka paljastaisi meille eurooppalaisille meidän luontomme. Tätä neroa on kaipailtu kolmattasataa vuotta, ja monet kaipailijat ovat tulleet siihen lopputulokseen, ettei modernilla ajalla ole voimaa tuottaa neroa kertomaan sille sen olemusta. Tätä tarkoitetaan kun sanotaan, ettemme ole koskaan olleet moderneja.

Jäljittelyä eli säännön seuraamista, jonka mukaan olen Enkelimäinen Uusiseelantilainen Feministinen Esilukija ja Mielikuvituksellisen Ikimuistoinen Aforistikko.

Tunnisteet: ,

2 Comments:

Blogger Matti said...

Toivottavasti sellaista neroa ei ihan nopeasti löydykään. Mutta eikös se Niinistö höpise myös "suomalaisesta elämänmuodosta"?

4.4.05  
Blogger Eufemia said...

Tuntuisi varmaan kummalliselta jos jostain ilmaantuisi runoilija, joka paljastaisi eurooppalaisen hengen oman tulkinnan järjestä ja totuudesta. Ymmärtäisiköhän sen vai olisiko sokea ja hereettinen? Suomalaisesta elämänmuodostakin voisi olla hauska kirjoittaa.

4.4.05  

Lähetä kommentti

<< Home