23.10.07

Kiireettömän suklaakakku


Olen kaikkea muuta kuin kiireetön, mutta leivoin silti ammoin kehittelemäni ja nimeämäni reseptin mukaisen kakun ja vein Lupiinin luona pidettyyn ompeluseuratapaamiseen. Kiitos paikalla olijoille, neuleeni (kyllä, se sama) eteni useita rivejä.

Kuten linkittämässäni kirjoituksessani sanon, opin neulomaan viime vuonna neuleblogien innoittamana; ylistän neuleblogeja aiheesta ja kiitollisena. Olen yhä sitä mieltä, että muidenkin bloggaajien pitäisi tarttua ideaani ja matkia jotain ihastelemaansa blogilajityyppiä yhden kirjoituksen verran. Minä teen niin nyt uudestaan, tämä kirjoitus on ihailunilmaus ruokablogeille. Lisäksi tietysti osallistun tällä kilpailuun.

Kiireettömän suklaakakku syntyi ensi kertaa sisareni lakkiaisiin, kehitin reseptin yhdistelemällä ja muokkaamalla muutamia hyväksi havaittuja ohjeita. Kakun valmistaminen kestää kauan ja se kannattaa syödä vasta valmistamista seuraavana päivänä. Se ei ole laihdutusruokaa. Ohjeen ainesmäärillä saa aikaan pienen kakun, isompaa varten määrät kannattaa kaksin- tai kolminkertaistaa.

Pohja:
40 g voita
2/3 dl tomusokeria
2 kananmunaa
3 rkl sokeria
40 g tummaa suklaata
2/3 dl jauhoja
vajaa tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 rkl kaakaojauhetta (oikeaa, ei mitään maitojauhesekoitusta)

Sulata suklaa. Sekoita tomusokeri ja pehmeä voi. Lisää keltuaiset yksitellen vatkaten. Vatkaa valkuaiset ja sokeri vaahdoksi. Sekoita yhteen kuivien aineiden kanssa. Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin tunti. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.

Täyte:
1/2 dl maitoa
1/2 dl kermaa
1 keltuainen
1/2 rkl maissijauhoa
1/2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
60 g tummaa suklaata
30 g voita
2 rkl tomusokeria

Sekoita kattilassa maito, kerma, keltuainen, maissijauho, kaakaojauhe ja sokeri. Hämmennä sopivalla lämmöllä kunnes kiisseli sakenee. Nosta liedeltä, lisää vanilliinisokeri ja anna jäähtyä. Sulata suklaa. Vaahdota voi ja tomusokeri. Lisää ensin kiisseli vähän kerrallaan ja lopuksi sula suklaa.

Kuorrutus:
1 rkl kaakaojauhetta
2 rkl sulatettua voita
100 g tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria
muutama rkl kylmää espressoa

Sekoita muut aineet yhteen tahnaksi, ja lisää sitten espressoa tilkka kerrallaan kunnes kuorrutus on sopivan paksuista, valuvaa muttei liian valuvaa.

Kostutukseen:
rommia
kylmää espressoa
ripaus sokeria

Lisäksi:
appelsiinimarmeladia tai karpalohilloa

Leikkaa kakku vaakasuuntaan kolmeksi kerrokseksi. Kostuta alinta kerrosta maltillisesti rommin ja makeutetun espresson seoksella. Levitä kostutetulle kakkupohjalle appelsiinimarmeladia tai karpalohilloa ja sen päälle puolet täytekiisselistä. Nosta toinen viipale kakkupohjaa paikaleen ja kostuta sitä edellistä kerrosta reippaammin. Levitä marmeladia tai hilloa ja loput täytteestä. Nosta viimeinen viipale kakkupohjaa paikalleen ja kostuta sitä melkein liikaa. Kuorruta kakku. Anna tekeytyä viileässä seuraavaan päivään ja tarjoile huoneenlämpöisenä.

Tunnisteet: ,

12 Comments:

Blogger Kati Parppei said...

Ah, kakkusi olikin herkullisen mehevää... kiitos reseptistä!

23.10.07  
Blogger Matti said...

Ihailen joitakin homoblogeja, mutta en ole ajatellut muuttaa omaa orientaatiotani. Olenko liian rajoittunut?

23.10.07  
Blogger tsukutsukunugaa said...

Minkälainen on hyvän elämän resepti?

23.10.07  
Blogger Eufemia said...

Kati, ole hyvä. Hauskaa jos kakku maistui.

Matti, et ole liian rajoittunut, et vain suostu käyttämään mielikuvitustasi. Voithan kirjoittaa merkinnän esimerkiksi siitä, millaisen homoblogimerkinnän kirjoittaisit jos vaihtaisit seksuaalista orientaatiotasi koska ihailet joitain homoblogeja niin kovin.

Tsukutsukunugaa, oh, tonnerre de Brest mikä nimimerkki!

23.10.07  
Blogger Scribe of Salmacis said...

Suunnittelen, myönnettäköön, reseptisi toteuttamista jälleen kerran. Olen tosin aina tehnyt sen kiireessä!

24.10.07  
Blogger Tea said...

Karpalohillo kuulostaa niin herkulliselta ajatukselta suklaakakussa, se ei ole ikinä tullut mieleenikään, kun yleensä itse käytän aprikoosia.

24.10.07  
Blogger Tiedemies said...

En ole ennen tätä juurikaan lukenut. En tätäkään tekstiä, rehellisesti sanoen voinut lukea, koska jäin tuijottamaan kakunpalaa.

Nyt on pakko mennä syömään jotain vastaavaa. Vaikka ei mikään varmaan maistu niin hyvältä kuin kuvittelen tuon kakun maistuvan.

24.10.07  
Blogger Eufemia said...

Tulta syöksevä lintu, tuskastuttava ajatuskin koettaa leipoa tuo kakku kiireessä!

Qtea, karpalohillo tasaa mukavasti muuta makeutta. Appelsiinikin on hyvä, aprikoosista puuttuisi minusta tuossa tarvittavaa kirpeyttä.

Tiedemies, tämä ei ollut kovin tyypillinen blogimerkintä minulta, mutta reaktiosta päätellen ihan hyvä, että satuit lukemaan juuri tämän.

24.10.07  
Blogger Tiedemies said...

Eikä ole hyvä! Suklaanhimo kun ei nyt hellitä, ei sitten millään.

Olen varmaan muuttumassa naiseksi.

24.10.07  
Blogger Eufemia said...

No mutta, sehän olisi viihdyttävää.

24.10.07  
Anonymous Nimetön said...

Aivan uskomattoman herkulliselta vaikuttava resepti! Äänestin tätä ja aion kokeilla (vaikken missään tapauksessa mikään keittiöihme ole),

24.10.07  
Blogger Eufemia said...

Toivottavasti maistuu! (Eiköhän...)

26.10.07  

Lähetä kommentti

<< Home