15.11.06

Löytö

Lintujen ruumiinrakenteen erikoispiirteet ovat ilmeisesti yhteydessä lentokyvyn, eläinten liikkumistavoista vaikeimman kanssa. Ruumiinmuoto on sukkulamainen, vesilintujen litteähkö, pieni pää yhtyy kaulan välityksellä tasaisesti vartaloon, joka vuorostaa soukkenee pyrstöön päin. (30, Heikki Väänänen: Eläintiede; Linnut.)

Jos molekyyli on 2-atominen, on sillä kahden näiden atomien yhdistysjanaa vastaan kohtisuoran akselin suhteen huomioonotettavat hidastusmomentit. Etenevän liikkeen lisäksi tulee siis kaksi pyörähdysliikkeen vapausastetta, joten moolilämpö Cv = 5 kal. (107, tohtori Aarno Niini: Fysiikka; Ominaislämpö; Dulong-Petit'n laki.)

Ennen ristiretkiä oli korkeampia kouluja vain luostarikoulut ja tuomiokirkkojen yhteydessä syntyneet katedraalikoulut. Monessa maassa – niinkuin esim. Suomessa – nämä oppilaitokset säilyivät ainoana tiedonahjona läpi keskiajan. (218, tohtori O. J. Brummer: Maailmanhistoria; Yliopistot.)

Vesitasojen kellukkeet ja lentoveneiden runko ansaitsevat suurta huomiota, sillä ei ole kiinnitettävä huomiota vain niiden merikelpoisuuteen, vaan niiden on oltava myös keveitä ja niiden vastus lentoon lähtiessä ja lentäessä on saatava mahdollisimman pieneksi (kuva 22). (299, majuri T. V. Vasamies: Ilmailu; Vesilentokoneiden rakentaminen.)

Harjoitus II.
Suomenna ja nimeä muoto:
manu, exercituum, a magistrtatibus, senatui Romano, rebus, spem, res parvas, longi dies.
Suomenna ja taivuta kaikissa sijoissa:
magnus exercitus, vetus fides (vain yks.)
(415, tohtori Veikko Väänänen: Latinan kieli; Substantiivit ja adjektiivit III.)

Kylvö voidaan toimittaa joko suojaviljaan tai ilman sitä. Suojavilja varjostaa maata niin, että se pysyy pinnaltaan kosteana ja nurmikasvien taimet pääsevät hyvään kasvun alkuun. Lisäksi suojaviljasta saatu sato korvaa nurmikasveista saatavan ensi vuoden heikon sadon. (540, maisteri Ilta Miesmaa: Maatalous; Tärkeimmät viljelyskasvit.)

Usein tällaiset epäiskut merkitään pienellä > tai v merkeillä. Samoin voi esiintyä merkintä fz (forzato), sf tai sfz (sforzato tai sforzando). fp (fortepiano) taas merkitsee: voimakkaasti, mutta heti hiljentyen. (586, maisteri, säveltäjä Sulho Ranta: Musiikki; Rytmillisten käsitteiden selvittelyä.)

t2 -merkillä kirjoitetaan tk, ts, tv, ja tr2, ja yleisestä säännöstä kokonaan poikkeavalla tavalla: mp, mpp, nk, nkk, st; st-merkistä muodostetaan sitten yleisten sääntöjen mukaan lst, nst, rst. (613, varatuomari Allan Viranko: Pikakirjoitus; Kerakeryhmät.)

Opposition aikoihin planeetta on keskiyöllä korkealla etelätaivaalla ja samalla lähinnä Maata, joten se on näihin aikoihin kaikkein edullisimmassa asemassaan havaittavaksi. Nyt uudistuu tähden kulku päinvastaisessa järjestyksessä: taantuva liike alkaa hidastua, pysähtyen vihdoin kokonaan, ja muuttuen sen jälkeen uudelleen eteneväksi, mikä kiihtyy sitä mukaa kuin tähti näyttää idästä päin lähenevän Aurinkoa. (805, tohtori E. Sucksdorff: Tähtitiede; Ulompien kiertotähtien liikkeistä taivaalla.)

Kaikki sitaatit ovat kuusiosaisen teoksenTietojen kirja - yleisteos jatko-opintoja varten toisesta osasta. Osia on yhteensä kuusi, ne maksoivat kaikki yhteensä Hiltusella äsken yhden euron. Paras ostos aikoihin.

Tunnisteet:

7 Comments:

Blogger Itse-oppinut dosentti said...

Mainio ostos oikeasti. Luulin aluksi, että nuo olivat sattumanvaraisesti valittuja tietoja eri lähteistä.

15.11.06  
Blogger Karri Kokko said...

Löytöjäpä hyvinkin. Löydettyjä runoja.

15.11.06  
Anonymous Nimetön said...

Kuusi kirjaa yhdellä eurolla on aina hyvä ostos ;~)

15.11.06  
Anonymous Nimetön said...

Ei välttämättä. Voivat olla myös tilaa vieviä ja pölyä levittäviä kiusankappaleita :o/

Niin, sait meemihaasteen eli osallistu jos huvittaa. Ellei huvita niin älä :)

16.11.06  
Blogger Eufemia said...

Sarja on viides painos vuodelta 1950. Suunnattu selvästikin ihmisille, jotka tahtoisivat sivistää itseään jonkin verran monilla aloilla. Nykyään meillä on tietysti verkko.

Tris, kiitos haasteesta. Olen vähän huono vastaamaan niihin, tuntuvat yleensä hieman uuvuttavilta, mutta saas nähdä.

17.11.06  
Blogger Erastotenes Aleksandrialainen said...

Meillä on verkko, mutta noin perusteellista selitystä on edelleen hankala löytää. Esimerkiksi fysiikan alueella kirjoitettu teksti Dulongin ja Petit'n laista oli edelleen ihan paikkaansa pitävä, vaikka yksiköt olivatkin vanhanaikaiset. En usko myöskään lintujen rakenteen tai vesilentokoneiden kovasti muuttuneen. Teknillinen mekaniikka on samaa, vaikka materiaalit vaihtuvat. :-)

17.11.06  
Blogger Erastotenes Aleksandrialainen said...

Blogin järjestelmänvalvoja on poistanut tämän kommentin.

17.11.06  

Lähetä kommentti

<< Home