7.7.06

Pitäisi rakentua

Itse haluaisin kerätä yhdestä ainoasta lauseesta, tai rivistä, koostuvia tarinoita, jos se olisi mahdollista. Mutta tähän asti en ole löytänyt ainuttakaan joka ylittäisi guatemalalaisen kirjailijan Augusto Monterrosson "kertomuksen": "Cuando despertó, el dinosaurio todavía estalba allí." (Kun hän heräsi, dinosaurus oli vielä siellä.)

Olen lukenut hajanaisesti monenlaista, eniten ehkä kuitenkin Calvinoa, Kuusi muistiota seuraavalle vuosituhannelle. Tämä on niitä kirjoja, joita minun on näemmä vaikea lukea järjestelmällisesti, olen lukenut sitä monasti satunnaisista kohdista, en koskaan ennen johdonmukaisesti alusta loppua kohden edeten. Mutta nytkin eksyn moniin muihin teksteihin tavan takaa. Katsoin eteeni pöydälle päivemmällä, siinä oli auki tämän kirjan lisäksi kaksi aivan asiaanliittymätöntä tekstiä. Ennen pitkää huomasin olevani kerrosta ylempänä lukemassa ensin artikkelia sammakkoja tappavasta sienitaudista, sitten Borgesia.

On kuuma, nyt olen tämän talon vintillä, jonne päivän tukahduttavuus on varastoitunut. Raukeus painaa ruumista. Calvinon kuvaamista kirjallisista arvoista keveys on minulle ehkä läheisin, ainakin olen ehtinyt ajatella sitä eniten. Mahdollisesti aivan muuna kuin kirjallisena arvona tosin.

Blogin pitäisi rakentua toisin. Tapa jolla blogikirjoitukset seuraavat tosiaan ei sovi yksiin sen kanssa, kuinka ne liittyvät toisiinsa, tämä on huonoa. Tiedän että voisin viritellä tänne erilaisia teemoja, joiden mukaan järjestäisin kirjoituksiani, mutta sellaisen tuoma apu on aivan riittämätöntä ja väkinäistä. Kirjoitusten pitäisi olla kolmiulotteisella kartalla, jolla kaikki yhteydet ja niiden vahvuuden näkyisivät eripaksuisina rihmoina tekstiköntäleiden väleissä.

Tunnisteet:

4 Comments:

Blogger Ripsa said...

Nih.

Monterroson lause ei ole lause vaan maailman lyhin novelli.

Calvinon olen lukenut kerran läpi ja kirjoittanut pitkän litanian muistiinpanoja. Eivätkä ajatukset tyhjene mitenkään.

Sitä kirjaa on ehkä mahdoton lukea ikinä kokonaan.

Terv.

Ripsa

10.7.06  
Anonymous Nimetön said...

Ehkä Calvino pitääkin lukea sikinsokin.Ripsa sanoo hienosti, ettei kyseistä kirjaa voi ehkä ikinä lukea kokonaan...mutta mitä hyvää kirjaa voisi?

15.7.06  
Blogger Eufemia said...

Kokonaan ja kokonaan - ei varmaan mitään kokonaan, mutta kuitenkin monia alusta loppuun. Muttei näemmä tätä. Tyytynen lukemaan sikinsokin kun tuntuu osuvammalta niin.

16.7.06  
Blogger Panu said...

Niuhotus: ei "estalba", vaan "estaba". Terv. ikuinen espanjanopiskelija.

25.7.06  

Lähetä kommentti

<< Home