20.5.06

Välillä näkyi hiiriä

Body Pressure
Press as much of the front surface of
your body (palms in or out, left or right cheek)
against the wall as possible.
Press very hard and concentrate.
Form an image of yourself (suppose you
had just stepped forward) on the
opposite side of the wall pressing
back against the wall very hard.
...
Paina noita kolmea pistettä lukeaksesi loput Bruce Naumanin kirjoittamasta ohjeesta. Se kannattaa. Teos oli näppärästi esillä Hamburger Bahnhofissa: seinälle oli kiinnitetty vaaleanpunainen A4-kokoinen moniste. Monisteen vieressä oli riittävästi vapaata valkeaa seinää monellekin ohjeidenseuraajalle.

Päivä oli oiva muutaman tunnin harhailuun enemmän tai vähemmän huvittavien teosten lomassa. Ajattelivatkohan ne, jotka aikanaan tekivät esim. neonvaloputkesta sanan "neon" tai äänittivät arbitraarisesti valittuja sanoja huolellisesti artikuloituina näyttelytilassa soitettaviksi, että aikanaan nuo teokset ovat museossa, pari koleaa taideopiskelijanuorukaista tutkii vitriinissä olevia vitsejä kyllästyneenvakavissaan, vartija nuokkuu ja joku hihittelee näylle itsekseen?

Naumanin töistä myös tämä miellytti. Huone, jonka seinille heijastettiin öistä ateljeeta, oli suuri ja hämärä. Keskellä oli mukavia konttorituoleja, joilla saattoi pyöriä hyrränä halutessaan. Siispä aina kun silmänurkasta huomasi, että toisella puolella olevalla seinällä liikkuu kuvassa jotain, voi pyörähtää nähdäkseen mikä se oli. Naumanin kissa näkyi olevan hännätön. Välillä näkyi myös hiiriä.