13.5.06

Luetko Arendtia?

Kukaan niistä, joilta olen työn puolesta pyytänyt apua, ei ehdi, osaa tai muuten voi. Joten jos sinulla on hyllyssäsi tai muuten näppärästi käsilläsi suomennos Hannah Arendtin Vita Activasta ja olet lukenut kyseisen teoksen, eli tämä kysymys ei ole mitenkään loputtoman hankala, niin voisitko auttaa?

Kirjan viidennessä luvussa on ilmaus, joka on ranskannettu "exposition aux yeux des autres" ja italiannettu "esposizione agli occhi degli altri", siis kummassakin tapauksessa suunnilleen toisten katseille altistuminen. Miten se on suomennettu? Tarvitsen oikeasti, ihan oikeasti, sen julkaistussa suomennoksessa käytetyn ilmauksen, en mitään toista ihan yhtä hyvää suomennosta, ja tarvitsen sen pian. Enkä saa suomennosta käsiini täällä Berliinissä. Argh.

8 Comments:

Anonymous Nimetön said...

Vähän Arendtia lainanneena ehdottaisin "näyttäytymistä".

13.5.06  
Blogger Eufemia said...

Voisikohan se olla? Voisi, ehkä hyvinkin, mutta varmistus olisi vielä hyvä juttu. Vai ehkä "toisille näyttäytyminen"? Rasittavaa kun en saa sitä suomennosta käsiini.

13.5.06  
Blogger Timo said...

Tuossa luvussa puhutaaan sekä näyttäytymisestä että paljastumisesta: Osaisitko mainita tarkemman kohdan?

S. 178, luku V (24): "[P]uhe ja toiminta ovat kanavia, joiden kautta ihmiset näyttäytyvät toisilleen, --."

13.5.06  
Anonymous Nimetön said...

Niin, näyttäytyvät ja paljastuvat! Siis mitä haluavatkaan, siis mitä halutaan. Äh, en muista.

13.5.06  
Blogger Eufemia said...

En valitettavasti osaa mainita tarkempaa kohtaa, mutta voin ehkä selittää asiaa tarkemmin. Siis: toisin kuin ymmärrys, poliittinen toiminta on julkista. "Hannah Arendtin sanoja käyttääkseni, se sallii näyttäytymisen/paljastumisen/miten ikinä se onkaan suomennettu."

13.5.06  
Anonymous Nimetön said...

Politiikka näyttämönä on tietenkin esiin astumista, näyttäytymistä ilman ymmärrystä, joka tietenkin paljastuu aikanaan. Tästä nyt ei ollut paljoakaan apua, mutta Arendtista nyt puhutaan. (No ei hänestäkään nyt sentään koskaan mitään mitään muuta tullut kuin todistaja Heideggerin filosofisuudesta.)

13.5.06  
Blogger Eufemia said...

Näyttäytyminen kuulostaa kieltämättä uskottavalta. Etenkin kun tuossa Timon siteeraamassa pätkässä näyttäydytään toisille ihmisille.

13.5.06  
Blogger Eufemia said...

Sain vielä postiakin, ja näyttää tosiaan siltä, että näyttäytymisestä on kyse. Suurkiitos kaikille auttaneille! :)

13.5.06  

Lähetä kommentti

<< Home