2.3.15

Kritiikki, muutosvastarinta ja tiedepolitiikka

Olen viime päivinä puhunut tieteestä ja omasta työstäni muidenkin kuin tutkijoiden kanssa. Sitä ei tapahdu liian usein, koska kokonaan tiedemaailman ulkopuolella toimivia ihmisiä aihe kiinnostaa suhteellisen vähän. Nyt kuitenkin istuin ensin hieno leninki ylläni iltaa pöytäseurueessa, johon kuului myös tieteen rahoituksen kanssa puuhastelevia. Sitten päädyin neuvonpitoon ihmisten kanssa, jotka työskentelevät tutkimuksen ja päätöksenteon rajalla.

Väitän, että tiedepolitiikka on useimpien tutkijoiden näkökulmasta olemuksellisesti kammottavaa. Siltä se minustakin usein tuntuu. Törmäsin juuri keskusteluissani erääseen eroon, joka kenties tekee tätä kammon tunnetta ymmärrettäväksi. Tiedepolitiikan toimijat saattavat hahmottaa kritiikin muutosvastarinnaksi. Minä hahmotan kritiikin tieteen olemassaolon ehdoksi.

Tiede edistyy, jos edistyy, pikkutarkan ja aikaa vievän kriittisen prosessin myötä. Jos uusi idea herättää vastaväitteitä, tarkoittaa se, että idea on päässyt tämän kriittisen prosessin hampaisiin. Vasta jos tiedeyhteisö alkaa käyttää aikaansa jonkin uuden ajatuksen kyseenalaistamiseen, on tuolla ajatuksella mahdollisuus jalostua joksikin kestäväksi. Sitä ennen se on vain kokeilevaa puhetta. Tämä ei taida olla kaikille tiedepolitiikassa toimiville ihmisille samassa määrin itsestäänselvää kuin se tutkijoille tapaa olla.

Nyt karrikoin:

Tiedepoliitikko tulee esittelemään ideaa tutkijayleisölle. Osa yleisöstä on jo idean takana, ja he reagoivat tietysti innostuneesti. Suuri osa yleisöstä reagoi kuten tutkijat reagoivat uusiin, mielenkiintoisen kuuloisiin ideoihin: he alkavat esittää kriittisiä huomioita ja vaatia tarkennuksia. Tiedepoliitikko pettyy: kauheaa muutosvastarintaa, tässähän pitäisi olla liekeissä, nyt pöhisee. Onpa tiedeyhteisö konservatiivinen ja jähmeä.

Tutkijan näkökulmasta tämä on kammottavaa. Tiedepoliitikko ei selvästikään tavoittele pelkästään sitä, että tiedeyhteisö kokeilisi esitettyä uutta ideaa – hän tuntuu lisäksi vaativan, että tiedeyhteisö luopuisi siitä kriittisestä asenteesta, jota muiden muassa minä pidän tieteen olemassaolon ehtona. Tutkijan näkökulmasta katsottuna tiedepoliitikolla on paljon valtaa; hän päättää rahoituksesta. Näyttää siltä, että hän haluaa käyttää tätä valtaansa tieteen olemassaolon ehtojen murentamiseen.

Karrikointi loppuu tähän. Uskallan silti väittää, että tämänoloiset erot ajattelun ja toiminnan tavoissa heikentävät tutkijoiden ja tiedepolitiikan toimijoiden hedelmällisen yhteistyön mahdollisuuksia.

Tunnisteet: , , ,