23.8.06

Esitys

Vietin juuri muutaman tunnin Savoy-teatterissa. Olin katsomassa tällaista. Tai linkittäisinkö tuon sittenkään ... ehkä sanon vain, ettei video oikein tee esitykselle oikeutta, vaikka sen pitäisi tietysti olla selvää: ei paikallaololle pohjaavasta esityksestä saa videotaltioinnista paljoakaan irti. Siksipä en usein välitä katsoa sirkusta televisiosta silloinkaan kun olen televisiollisessa paikassa. Tämä esitys oli lähinnä kabareeta. Klovni hurmasi.

Huomaan innoittuvani esittävästä taiteesta eri tavalla kuin muusta. Erityisesti hyvin fyysisestä esittävästä taiteesta. Olen aina pitänyt tanssista ja sirkuksesta, mieltymys ei johdu siis vain siitä, että sisareni on akrobaatti. Kuuntelin vastikään ystäväni kuvausta siitä, millainen taide inspiroi häntä eniten; ei ollut yllättävää, että hän suosii yhden ihmisen vision mukaisia suuria kokonaisteoksia, ohjaajan elokuvia, säveltäjän sävellyksiä, tietysti individitaiteilijan kompromissitonta maalaustaidetta ja muuta sellaista. Voin kuvitella niiden sytyttävän juuri hänet. Kuuntelin kuitenkin samastumatta, sillä vaikka nautin kaikesta tuosta, en inspiroidu siitä. Herään osallistumisenhaluiseen riemuun katsoessani esimerkiksi tänään näkemäni esityksen pianistia, tai laulajaa, joka tarttui välillä suureen rumpuun ja pomppi sitä takoen (ja näytti muuten Hurinalta). Akrobaattinaista, joka taipui siltaan ja kannatteli käsilläseisovaa miestä polviensa varassa. Vaikka kaikki, mitä oikeastaan teen, on aika yksinäistä puuhaa, innostun ryhmästä, joka antaa jokaiselle hetkensä säteillä.

Jos muuten joku lukijoistani tahtoo vuokrata minulle tolkullisen hintaisen pienen asunnon mukavalta paikalta Helsingistä, sähköpostin lähettäminen on suositeltavaa.

Tunnisteet:

4 Comments:

Anonymous Nimetön said...

on hieno lause "sisareni on akrobaatti". Hmm, hmm, olisiko uskottava fiktiossa, kumminkaan.

24.8.06  
Blogger Teppo said...

Minäkin olen huomannut nauttivani erityisesti tanssista ja sirkuksesta. Itselleni olen selittänyt sitä sillä, että voin ottaa ne puhtaasti esteettisenä kokemuksena sen sijaan, että niitä pitäisi jollain tapaa tulkita. Ne vain ovat, joko hyvin tai huonosti - koska en tunne niiden taustaa tarpeeksi hyvin tehdäkseni tulkintoja.

Se tuntuu kaikkien kerrostuneiden kertomusten keskellä helpottavalta.

24.8.06  
Blogger Tris said...

Jos ehdit ja jaksat ja huvittaa:

ystäväkirjani

26.8.06  
Blogger LL said...

Voi voi, kuulin tuosta esityksestä, mutta en ehtinyt itse olemaan niinsanotusti hollilla. Olen käynyt katsomassa näitä uuden sirkuksen ryhmiä aina kun niitä on Suomeen rantautunut, usein juuri tähän aikaan vuodesta. Toisin kuin väitit, pikku-videoscreenikin onnistui inspiroimaan. Kunpa olisin ollut yleisössä!

31.8.06  

Lähetä kommentti

<< Home