10.1.05

Nimeni

Eufemia (16.9. 1705-1907), meillä ensi kerran esiintynyt 1488 Turun tuomiokirkon Mustankirjan kalendaariumissa. Eufemia on kreikan hyvämaineinen. Nimi on 16.9. sekä kreikkalais- että roomalaiskatolisen kirkon kalenterissa n. 304 Kalkedoniassa kuolleen suurmarttyyri Eufemian kunniaksi. Roomalaiskatolisessa kirkossa Eufemian päivää on vietetty noin vuodesta 400 saakka. Meillä on kansankieleen kehittynyt muodot Feemia, Veemia, Feemi, Veemi, Femi, Vemi, Feemja, Eufemiia, Miia, Effe, Ehve ja Ehvi.


Löysin joitain vuosia sitten Kustaa Vilkunan kirjasta Etunimet tämän nimen, ja otin heti omakseni. Eufemismit eivät ole niin hyvässä maineessa kuin etymologioihin uppoutunut saattaisi luulla.

Kaipaan neuvoa joltakulta Bloggerin saloihin perehtyneeltä: profiilissani pysyy sitkeästi eufemiatuksieni lukumääränä 52, on pysynyt jo kuukausia. Kirjoituksia on oikeasti selvästi enemmän. Jos tiedät mitä pitäisi tehdä jotta luku vaihtuisi asianmukaisesti, olisin kiitollinen jos voisit kertoa sen minulle sähköpostitse. Osoite löytyy yltä.