17.12.04

Raaistuminen [brutalization]

Raaistuminen [brutalization] tarkoittaa jonkin kohtelemista julmasti ja välittämättä. Sanan vanhempi merkitys viittaa eläinten ja alempien rotujen olemessaolon tilaan, nykyinen merkitys puolestaan siihen, miten sivistyneet ja humanit ihmiset kohtelevat kyseisiä eläviä olentoja.


Sitaatti on Paul Rabinowin tekstistä "Nykyisyyden oikeutus". Minulla ei oikeastaan ole siihen mitään lisättävää, joten vastaan Blogietiikka-kyselyyn.

1) Keille blogiasi kirjoitat ja keihin blogisi vaikuttaa? (Kysymys Rawlsin hengessä)

Kirjoitan muutamalle tutulle, joiden arvelen mahdollisesti, ainakin ajoittain, lukevan sepustuksiani, sekä niille loputtoman kiinnostaville tuntemattomille, jotka päätyvät tänne muuten, esimerkiksi Pinserin listan kautta, tai aivan sattumalta, kuukkeloimalla. Viimeksi tänne on eksytty hauilla "eufemia", "akhilleus", "individualisti+määritelmä", "blogspot", "tommi uschanovin", "analyyttinen arvostelma", "johdatusta situationisteihin", "ifigeneia", "shakespearen macbeth", "kelim", "Blanche Wittman" ja "platon mimesis". Minusta tuo on aika ihanaa, eli kirjoitan sille ihmiselle, joka ehkä jää lukemaan tehtyään jonkun noista hauista. En osaa arvata miten ja keihin kirjoitukseni vaikuttavat.

2) W.D. Rossin mukaan prima facie (tässä "ensimmäisen kertaluokan") velvollisuuksia - nimenomaan sellaisia joista ON neuvoteltava toisten kanssa - ovat läpinäkyvyys, vastuullisuus, muille tuotetun harmin minimoiminen, vapaa ilmaisu, tosiasioissa pitäytyminen, etiketti (Transparency, Accountability, Minimizing Harm to Others, Free Expression, Factual Truth, Etiquette). Tutkija pyytää asettamaan ne omaan arvojärjestykseesi ja vielä antamaan panoksensa näiden termien kehittämiseen: onko muita tärkeitä ensimmäisen kertaluokan velvollisuuksia.

Tämä on hankala kysymys. Karsastan puhetta velvollisuuksista, jos niitä ei ymmärretä itse hyväksytyiksi ja asetetuiksi. Toisaalta ainakin kysymyksessä mainituista prima facie velvollisuuksista on toki neuvoteltava muiden kanssa jos tahtoo elää yhteisössä. Minä tahdon, joten koetan järjestää. Olisin voinut valita muutaman toisenkinlaisen järjestyksen. Velvollisuudet on ilmaistu siksi laveantiiviisti, että niihin voi mahduttaa paljon. Siksi en nyt keksi muita tärkeitä ensimmäisen kertaluokan velvollisuuksia. (Muutin järjestystä hieman 18.12.)

vastuullisuus
vapaa ilmaisu
muille tuotetun harmin minimoiminen
läpinäkyvyys
tosiasioissa pitäytyminen
etiketti

3) Kantin hengessä tutkija kysyy, onko olemassa velvollisuuksia, joita bloginpitäjän on täytettävä koko ajan ollakseen "hyvä bloggari". Ja onko asioita, joita ei saa koskaan tehdä blogatessa?

Ei ole, en tahdo määritellä "hyvää bloggaria". Ei ole myöskään mitään sellaisia blogatessa kiellettyjä tekoja, jotka muualla kävisivät päinsä.

4) Tutkija kysyy, mitä yhteiskunnallista merkitystä bloggaamisella on?

Sitä mikä sille annetaan. Ainakin julkistuskynnyksen lähes katoaminen on tai voi olla yhteiskunnallisesti merkittävä asia. Aika harvoja blogeja vielä on pyritty sensuroimaan, joten uumoilen ettei merkitys ole valtava, vielä.

5) Lopuksi tutkija kysyy, miksi päätit aloittaa blogin pitämisen? Mitä halusit saavuttaa blogillasi? Oletko saavuttanut sen tarkoituksen nyt?

Halusin ennen kaikkea pitää yllä ja kehittää kirjoitustaitoani. Totesin etten saa kirjoitettua jos tiedän, ettei kukaan lue tekstejäni, minulla on oltava ainakin mahdollinen lukija. Totesin myös, ettei kukaan jaksa kanssani sellaista aikaa- ja ajatuksiavievää kirjeenvaihtoa, josta pidän. Kirjeitä on pidemmän päälle ikävä kirjoittaa jos ei saa vastausta ja keskustelupalstoilla joutuu aloittamaan aina alusta yhä uudestaan, eikä monikaan jaksa kanssani sinne asti, missä keskustelu on minusta parhaimmillaan. En halua olla kirjoituksineni kovin riippuvainen muiden vastaushalukkuudesta.

Perustin siis blogin alustaksi, jossa koetan antaa joillekin ajatuksilleni mehdollisimman istuvan sanapuvun, jossa voin jatkaa kesken jäänyttä, jossa tekstin ei tarvitse olla valmista, ja jossa kirjoitan koettaen luopua vastauksen kaipuustani. Olen saavuttanut tarkoitukseni melko hyvin.