Mökillä IV: Sivutuotteista
Taiteilijan tie kohti taiteilijuuden vaatimia elämän valintoja ei kuitenkaan kulje aina vapaaehtoisesti tai iloisten sattumien kautta. Kaikki eivät valitse taiteilijuutta monien mahdollisten ja kiintoisien elämänurien joukosta, vaan taiteilijuus voi olla joillekin eräänlainen hengissäsäilymiskamppailun sivutuote.
[...] Kirjailija Petri Tamminen on kirjoittanut häpeän kahlitsemista miehistä. Kun toimittaja Nadja Nowak kysyi häneltä radio-ohjelmassaan, mitä häpeä on, vastasi kirjailija kiusaantuneen tauon jälkeen yllättävästi: "Se on paha silmä. Paha silmä näkee kaikki yritykset nousta häpeästä." Hänen mukaansa ujous ja häpeä ovat samaa alkuperää. "Häpeää kokevalle se on perusasia, jonka yli ei mikään käy. Se on vahvin kaikista. Kaikki tekevät virhearvion ja aliarvioivat sen vaikutusta."
Löysin mökin pöydältä Veli Ganön ystävästään kuvaaman ja kirjoittaman teoksen Veijo Rönkkösen todellinen elämä / The Real Life of Veijo Rönkkönen. Kaksikielinen, hyvin kaunis kirja kertoo miehestä Parikkalan kunnan tätä nykyä tärkeimmän matkailunähtävyyden taustalla. Jokin minussa pitää Rönkkösen patsaspuistoa sentään uljaampana tuotteena kuin tänne verkkoseuduille pystytettyjä yksinäisyyden ja häpeän kirvoittamia tekstimonumentteja. Toisaalta verkossa vanhempiensa syrjäistä kotitaloa asuttamaan jäänyt erakkokin pääsee nykyään tunnustelemaan mitä kauempana lie, mikäli vain teksti on riittävän tuttu väline.
Minulla on ystävä, jonka kanssa on ollut puhe Suomeen tarttumisesta turistin otteella. Ehkä suuntaamme Parikkalaan?
2 Comments:
...ei kai taiteilijuus sinänsä vaadi tietynlaisia elämän valintoja. Elämä vain voi mennä vaikeaksi jos ns. taiteilijan kutsumus on voimakas. Silloin itseilmaisusta voi pakkomielle jonka seuraamisesta voi todellakin tulla eräänlaista selviytymiskamppailua. Ja usein tämä kamppailu liittyy rahaan... hyvä taide kun on harvoin kaupallista lähtökohdiltaan ja siinä sitä ollaan.
..ehkä taiteilijuus on pohjimmiltaan jonkinlainen "vamma" tai "sairaus" tai "uskonnollisuuden alalaji"
Taiteilijat ovat minulle lähes pyhimyksiä. Todellisessa, selviytymistaistelusta kumpuavassa taiteessa on modernin yhteiskunnan antiteesi: pankkitätien ja Punavuoren juppien (pahojen ihmisten, jotka tulva pyyhkäisee pois, olisin kirjoittanut vielä nuoruudessani 70-luvullla). Mutta mitäpä siitä.
Rakastakaamme taidetta. Meidän muiden on erittäin suositeltavaa kaivella omaa hemmoteltua napaamme virtuaalisesti sensijaan, että sirottelisimme patsaita ja kivitaloja pitkin metsiä. Joku roti. t. Marketta
Lähetä kommentti
<< Home