Tunnen itseni vanhaksi
Blogosfäärissä filosofin kirjoitus väännetään rationaalisilta raiteiltaan. Teksti irrotetaan kelluvaksi sommitelmaksi, jonka merkitys muuttuu sen mukaan, mihin suhteisiin se astuu. ”Blogosfäärissä sitä huomaa, että järkevä ihminen on eräänlainen transsendentaalinen illuusio tai fetissi, jonka ovat synnyttäneet hiljaisten kirjojen tai artikkelien kanssa aikaansa viettävät ihmiset.” Bryantin mukaan filosofinen bloggaaminen esittää vaatimuksen ajatella uudestaan merkityksen, tekstin ja järjen käsitteitä. Blogit kyseenalaistavat itse ajattelun esittämällä sille uuden, suhteellisemman ja intensiivisemmän mallin.
Pontus Purokuru kirjoittaa uusimmassa niin&näinissä filosofisista blogeista, ja teksti näkyy olevan luettavissa tuollakin. Vai pitäisi tässä olla "vastakulttuurin anarkkinen aamurusko"? Pontus, blogithan ovat jo establishmenttia. Bryantin huomio on kuitenkin hauska: lukijat ymmärtävät jatkuvasti väärin, ja blogatessaan sen saa tuta karvaasti (tai joskus hilpeästikin) ja ennen kaikkea nopeasti. Ehkä demokratisoituneen julkaisemisen vaikutus julkaistavien tekstien sisältöön syntyykin tuosta karvastelusta?
Blogilistalta löytyy muuten tällä hetkellä 253 blogia avainsanalla "filosofia". Tämä blogi näkyy olevan niistä toiseksiluetuin. (Minkä vuoksi tätä luetaan? Se ei ole koskaan oikein valjennut minulle. En toki valita; kiitän.) Luetuin taas on blogi nimeltään 100 naista. En ole enää aikoihin itse käyttänyt koko Blogilistaa. Löytyyköhän verkosta muuten montakin filosofitwitteröijää? Luultavasti en kuitenkaan jaksaisi seurata, olen jumahtanut blogeihin.
9 Comments:
"Vai pitäisi tässä olla "vastakulttuurin anarkkinen aamurusko""
General Intellectin Vasemmisto etsii työtä -kirjassa kirjoitetaan, että "[vasemmistolainen] kulttuuri luodaan edelleen kortteli korttelilta, kapakka kapakalta - vaikka kapakat ja korttelit olisivat blogeja ja sähköpostilistoja". Ehkä tässä mielessä vastakulttuuria, siis. Ovat kai kapakatkin aina olleet "jo" establishmenttia.
...
Ainakin Helsingissä ollaan totuttu siihen, ettei filsan laitoksilta saa sitä, mitä edes blogeista saa.
"filosofinen bloggaaminen esittää vaatimuksen ajatella uudestaan merkityksen, tekstin ja järjen käsitteitä."
Joo niin varmaan. Miksi ihmeessä filosofiseksi tarkoitetun tekstin pitää aina olla niin pompöösiä, ettei sitä voi lukea ilman närästystä?
Tyylin, älyllisyyden, mielenkiintoisten ajatusten ja uusien näkökulmien vuoksi luen blogiasi. Keskustelua löytyy myös kivasti.
Klementiini, olen muutama vuosi sitten perehtynyt jonkin verran tuohon General Intellect (hmm, supersankari?) -touhuun, ja no - Tommi Uschanov kiteytti sen ongelmat hyvin: Kun ajatellaan, että 2010-luvun Suomea voi kaikkein parhaiten ymmärtää perehtymällä siihen, mitä tapahtui 1970-luvun Italiassa - ja vielä yhteen kiistanalaiseen tulkintaan siitä ja vain siihen - niin jokin on mennyt hyvin perustavalla tavalla pieleen.
Matti, pitäisi vihdoin saada luettua Onfrayn Le ventre des philosophes, critique de la raison diététique (1989, Filosofien vatsa, ravitsemusopillisen järjen kritiikki). Ehkä asia selviäisi.
Leppakerttu, hauskaa jos on noin. Viime aikoina olen kyllä ollut laiska keskustelija.
Mä luen sun blogia, koska oot mun kamu, ja haluun aina välillä ihmetellen pällistellä, kuinka fiksuja ihmisiä tunnen :)
Oikeasti tuo ei pitänyt paikkaansa. Tai on se osasyy, mutta suurempi syy on se, että oot mun kamu ja tykkään vilkuilla, mitä mielessäs on liikkunut.
Niin ja siis ihmiset, jotka ei tunne sua varmaan lukee blogias usein just noista leppäkertun manitsemista syistä.
Pinkki baretti, fiksuus ei siis välity livenä...
Fiksuus välittyy toki myös livenä (olipa muuten jotenkin epäominainen kommentti sinulta, sopisi paremmin esim. mun suuhun), ja harrastan kyseistä ihmettelyä silloinkin. Ilmeisesti en saa siitä kuitenkaan tarpeekseni, koska mun täytyy puuhata samaa osittain myös netissä :)
Minähän vastasinkin miettien, että mitäköhän sinä tuollaiseen kehumiseen vastaisit. :p
Lähetä kommentti
<< Home