25.7.05

Joittenkin pitkätukkaisten ns. pasifistien hommia

Mikä Tarkoitus?
Hämäräperäisiä adressimiehiä liikkeellä.
Puolustusnihilistisiä puuhia.
Sen mukaan kuin Ajan Sana on saanut kuulla, on viime aikoina ainakin eräillä seuduilla Karjalassa kierrellyt hämäräperäisiä miehiä, jotka keräävät nimiä jonkinlaiseen adressiin, jossa puhutaan aseistariisumisesta, toiminnasta militarismin vastustamiseksi, asevelvollisuudesta kieltäytymisestä jne. tällaisten asiamiesten mainitaan tekevän matkojaan oikein moottoripyörällä. Epäillään tarkoituksena olevan vaikuttaa mm. puolustusmäärärahojen vähentämisen hyväksi eduskunnassa.
Tiedustelimme kuulemamme johdosta etsivän keskuspoliisin päälliköltä, joht. Riekiltä, onko heillä ja minkälaisia tietoja näistä adressihankkeista. Johtaja Riekki ilmoitti adressikeräyksestä oltavan tietoisia, vaikkakaan lähempiä tietoja kirjelmän sisällöstä heillä ei ole. Käsityksenään hän ilmoitti, että se olisi ”joittenkin pitkätukkaisten” ns. pasifistien hommia, joihin ei ole katsottu olevan syytä vakavammin suhtautua.

Olen kirjoittanut muuta viime päivinä ja lukenut sitä varten, mutta kun siitä Lapuanliikkeen äänenkannattajasta Ajan Sanasta tuli mainittua, täytynee kopioida ylläoleva artikkeli tännekin. Se on julkaistu vuoden 1931 elokuussa, noin puoli vuotta ennen Mäntsälän kapinaa. Muutamia kymmeniä vuosia aiemmin kansallismielinen lehdistö Suomessa vielä kannusti kieltäytymään aseista. Suomalaiset nuorukaiset jättäytyivät isänmaallisessa hengessä joukoin pois kutsunnoista Venäjän armeijaan.

Tunnisteet: ,