18.11.04

Kummallinen sana

Meemi (meme) on ensimmäisenä eläintieteilijä Richard Dawkinsin kirjassaan The Selfish Gene vuonna 1976 käyttöönottama termi, jota etenkin Susan Blackmore (Blackmore, 2000) kannattaa. Meemi on oikeastaan materialistinen tapa välttää puhumista ideoista ja mielestä. Meemiä on sanottu myös kulttuurigeeniksi. Tällä ei tarkoiteta jotakin ihmisen geeniä, joka saisi aikaa kulttuurin, vaan kulttuurin evolutionaarista yksikköä, joka vastaa sitä, mitä geeni on biologisille organismeille. (Lähde)


Tahtoisin tietää mitkä välivaiheet ovat yhdistäneet tai yhdistävät sanan "meemi" erilaiset käytöt toisiinsa. Miten siihen, että vastaan hassuun kysymysjoukkoon koska monet muutkin bloggaajat ovat eilen tai tänään tehneet niin, liittyy tuo yllä kuvattu meemiys? Koska tämä on kummastuttanut minua jo jonkin aikaa, kerron kodistani, kuten moni muukin.

1. Kun astut sisään ulko-ovestasi ja katsot vasemmalle, mitä näet?
Näen ikkunan, sen edessä olevan pöydän, pöydällä paperi- ja kirjakasoja, isomman kirjahyllyn ja pienemmän kirjahyllyn, sekä pianonkulman, ainakin.

2. Minkä värinen matto on olohuoneessasi?
Ainoassa huoneessani on punasävyinen kelim-matto.

3. Kun katsot ulos keittiösi ikkunasta, mitä näet?
Kun katson ulos ainoasta ikkunastani, näen pihan toisella puolen olevien talojen seiniä ja kattoja, taivasta ja yleensä lokkeja. Yhden talon katolla on hauska tuulessa pyörivä härveli.

4. Mitä tavaroita löytyy lavuaarisi reunalta?
Muistaakseni hammastahnapurso, kynsiharja, saippua ja toinen purso, jossa on hiusmuotoilutuotetta, jota en osaa nimetä.

5. Mikä on kotisi viihtyisin huone?
Se ainoa.

6. Mikä on kotisi ihastuttavin yksityiskohta?
Eiköhän sentään parvi, josta olen sisustanut pienen henkilökohtaisen museon, saaden samalla hyvän säilytyspaikan kaikille sellaisille tavaroille, joita en tarvitse, mutta joita en raaski heittää pois koska niihin on joskus tarttunut merkittävyyttä.

7. Mikä kotisi yksityiskohta kaipaisi pientä remonttia?
Tiskipöydän ja seinän väli kaipaisi Sikaflexiä.

8. Mikä on sinulle mieluisin asumismuoto?
Tahtoisin pienen asunnon, jonka ikkunoista olisi näkymä suurkaupungin kattojen yli, ja jonka komerosta johtaisi maaginen käytävä synkän vuoristojärven rannalla korven keskellä kohoavaan puoliksi raunioituneeseen linnaan, jonka villiintyneen puiston toisella puolen olisi meren rannassa satukirjan ihana kalastajakylä yhteisöineen.

9. Missä säilytät imuriasi?
Komerossa.

10. Oletko tyytyväinen kotisi sisustukseen?
Melko.

11. Onko seinilläsi enemmän tauluja vai julisteita?
Pari julistetta kyllä, siellä parvella, sekä muutama grafiikanlehti ja taidevalokuva, luokitellaankohan ne tauluiksi? Entä kenialainen kanga (siinä lukee "Ubaya ulionitakia mola hakunijalia", osaan ulkoa mutten tiedä mitä tarkoittaa) tai parin neliömetrin kokoinen pahville liimattu ja kehystetty Air Francen mainosmaailmankartta?

12. Petaatko sänkysi joka aamu?
Kyllä.

Noin, nyt olen siis osallistunut meemiin. Ei auttanut, kummastus pysyy.