13.8.07

Turhan moni tuttuni


Luen jotain hyvin huvittavaa, eli Antohy Giddensin teosta Sociology. Tuntuu kuin käsiini olisi työnnetty 1000-sivuinen kohtalaisen hyvin kirjoitettu lukiotason koulukirja. En keksi siitä mitään kovin lennokasta kirjoitettavaa, mutta muutama luku toi mieleeni Pariisissa näkemäni vanhat alkoholin vaikutuksista varoittavat julisteet. Olisi kiinnostavaa tietää millainen jos minkäänlainen rooli sosiologeilla oli niiden laatimisessa. En nyt onnistunut löytämään kuin tämän hienon sivullisen neuvostoliittolaista alkoholivalistusta sekä absintin vaaroista kertovia vanhoja ranskalaisia julisteita.

Törmäsin tänään uutiseen Australiassa tehdystä kartoituksesta, jonka mukaan kahdeksasosa maan aikuisista on vaarassa saada pysyviä aivovaurioita alkoholinkulutuksensa vuoksi. Melko maltillisillakin määrillä voi juoda itselleen vamman jos juominen on päivittäistä tai lähes päivittäistä. Artikkeleissa kuvattu hidas rappeutuminen on tympeää seurattavaa.

Loin eilisessä pelissä itselleni aika onnistuneen hahmon: eksentrisyyttä tavoittelevan nuoren rokahtavahkon naisen, joka kirjoittaa toista runokokoelmaansa, ikuisuusopiskelee kirjallisuustiedettä, naistutkimusta ja sosiologiaa, hengaa niissä Kallion kapakoissa, joilla on kyldyrellihkö maine ja käyttää paljon aikaa ihmissuhdedraamailuun. Hahmoon eläytyminen kävi kätevästi. Jos tämä karikatyyri ei olisi pelin tuoksinassa menettänyt pian henkeään, hän olisi epäilemättä vanhentunut ennen pitkää keski-ikäiseksi alkoholistiksi, joka toistaa humalassa samoja tarinoita kuin 15 vuotta aiemminkin ja jonka ääni muuttuu illan mittaa yhä kovemmaksi. Hän istuisi edelleen samoissa kapakoissa samojen taiteilijajätkien kanssa, jotka olisivat siihen mennessä kaikki huomaamattaan muuttuneet nuhjaisiksi keski-ikäisiksi kaljaa imeviksi miehiksi, joiden entiset ihailevat tyttöystävät olisivat jo aikaa sitten työlääntyneet holhoamiseen ja häipyneet.

Tuo kuvaus sopii karikatyyreillä leikkivään peliin. Toisaalta se sopisi varmasti myös karkeasti ymmärretyillä weberiläisillä ideaalityypeillä operoivan valistusjulistenikkarin käyttöön.

Tunnisteet: