2.5.05

Fanny Price

'But I do talk to him more than I used. I am sure I do. Did not you hear me ask him about the slave-trade last night?'
'I did--and was in hopes the question would be followed up by others. It would have pleased your uncle to be inquired of farther.'
'And I longed to do it--but there was such a dead silence! And while my cousins were sitting by without speaking a word, or seeming at all interested in the subject, I did not like - I thought it would appear as if I wanted to set myself off at their expense, by shewing a curiosity and pleasure in his information which he must wish his own daughters to feel.'
'Miss Crawford was very right in what she said of you the other day: that you seemed almost as fearful of notice and praise as other women were of neglect. We were talking of you at the Parsonage, and those were her words.

Austen käyttää usein verbiä indulge. Hemmottelin itseäni Austen-filmatisoinnilla ja pätkillä Mansfield Parkia, josta yllä oleva sitaatti. Valkoviiniäkin on lasissa vielä tiraus.

Graduni on hyvä. Samastun joskus joissain asioissa Fannyyn, mutta toisin kuin hän, en vähättele tekemisiäni. Päin vastoin, yritän hankkia yhtä lujan luottamuksen kykyihini kuin kaikkein itsevarmimman oloisilla 19-vuotiailla nuorukaisilla näyttäisi olevan. Opin kyllä jo, että ainakin joidenkin heistä kohdalla itsevarmuus ei ole aivan yhtä lujaa kuin miltä se vaikuttaa, mutta tällä ei ole pyrkimykseni kannalta merkitystä.

Tekemäänsä ei saisi kehua, tai ainakin kehu tulisi miedontaa vitsailulla tai vähättelyllä. Ymmärrän edes jotenkin itsen määrittelemättömän kehumisen epäilyttävyyden, mutta itsestä erillisten asioiden kehumisen sopimattomuus vain siksi, että on tehnyt ne, tuntuu oudolta. Myös rehellinen positiivinen arvio jostain omasta kyvystä on hauska asia. Pidän tekstistä, jota olen viime päivät viimeistellyt. On mukavaa pitää jostain, jonka on nähnyt rakentuvan ja jonka eteen on tehnyt työtä. Tietysti arvostelukyky saattaa pettää, mutta niinhän aina.

Olemalla vähättelemättä tekemäänsä saa motivoitua itseään tekemään lisää. Arvon antaminen omalle työlle tietyn asian eteen korottaa valitun asian monta muuta asiaa tärkeämmäksi. Vähättely tekee vaikeaksi keksiä hyvää syytä miksi pitäisi jatkaa kiinnostavan aiheen parissa sen sijaan että pelaa korttia täti Bertramin kanssa jottei tämä ikävystyisi tai juoksee täti Norrisin asioilla.