22.9.11

Kiireettömän koristeomenamarmeladi


vajaa muovikassillinen pestyjä koristeomenoita
noin puolitoista kiloa sokeria
puolisen litraa vettä
muutama desi calvadosta

lasipurkkeja kansineen
viiden litran kattila
siivilä
perunanuija
muutama kulho
soppakauha
keittiövaaka
kumihanskat
sanomalehtipaperia
patalappu
syömäpuikot

Pane puhtaat lasipurkit ja niiden kannet kylmään veteen likoamaan yöksi.

Täytä viiden litran kattila halkaistuilla kotimaisilla koristeomenilla; niillä pienillä ja melko happamilla mutta kuitenkin syötävillä. Leikkaa huonot kohdat pois. Omenoita ei tarvitse kuoria. Siemenkotia ei poisteta, niistä tulee marmeladiin hieno mantelinmaku.Kaada kattilaan puolisen litraa vettä. Keitä kannen alla kunnes omenat soseutuvat.

Sillä välin kun omenat kiehuvat, lohko vielä puolisen kiloa virheettömiä koristeomenoita neljään osaan ja poista niistä siemenkodat.

Kun kattilassa olevat omenat alkavat soseutua hyvin, survo ne kauhallinen kerrallaan perunanuijalla siivilän läpi. Punnitse sose. (Survoin kulhoon ja aina kun se alkoi täyttyä, punnitsin syntyneen soseen ennen kuin kaadoin sen toiseen astiaan odottamaan.)

Kaada syntynyt sose takaisin viiden litran kattilaan. Lisää kattilaan sokeria puolet soseen painosta. Lopuksi humpsauta omenalohkot soseen sekaan. Hämmennä ja kuumenna kiehuvaksi.

Keitä hiljalleen, silloin tällöin sekoitellen.Tämä kestää hyvinkin puolisentoista tuntia tai kauemminkin, eli samalla voi hyvin esimerkiksi kuunnella Bachia ja kirjoittaa suomennokseen esipuhetta. Tavoitteena on karamellisoituva, kullanpunainen ja hieman toffeelta tuoksuva keitos.

Kun olet pariin otteeseen hämmentänyt pinnalle karamellisoitunutta tahdasta marmeladin sekaan, käännä liesi pois päältä mutta jätä kattila vielä kuumalle levylle. Ota lasipurkit liosta, pane ne kylmään uuniin ja lämmitä uuni sitten hieman yli 100-asteiseksi. Keitä purkkien kannet.

Nosta kattila pois liedeltä ja mausta marmeladi calvadoksella (oman maun mukaan, noin 1-2 dl / käytetty sokerikilo).

Pane kumihanskat käteen. Ota kuumasta uunista patalapulla lasipurkki, pane se sanomalehdellä peitetylle pöydälle ja kauho aivan täyteen marmeladia. Pidä huoli, että purkkiin tulee sopiva määrä omenankappaleita. Ongi purkin kansi syömäpuikoilla kiehuvasta vedestä ja sulje purkki heti. Toista kunnes marmeladia ei enää ole jäljellä. Anna marmeladipurkkien jäähtyä ja pane ne sitten jääkaappiin tahi kylmäkellariin. Anna tekeytyä muutama päivä ennen kuin aukaiset ensimmäisen purkin.

Tunnisteet: ,