1.10.04

Muutoksista

Ce qui veut dire qu'un concept ne meurt pas comme on veut mais seulement à mesure que de nouvelles fonctions dans de nouveaux chaps le rendent caduc. C'est aussi pourquoi il n'est jamais très interessant de critiquer un concept: il vaut mieux construire les nouvelles fonctions et découvrir les nouveaux champs qui le rendent inutile ou inadéquat. [...] Pouvons-nous trouver de nouvelles fonctions et de nouvelles variables capables d'accomplir un changement?


Tuo on Deleuzen lyhyestä tekstistä "Un concept philosophique", jonka hän kirjoitti alunperin englanniksi, ja jonka R. Major on ranskantanut. Eikä ulottuvillani nyt ole kuin tämä ranskannos.

Deleuze puhuu siitä, kuinka käsitteiden kritisoimisen sijaan tulisi koettaa löytää uusia tapoja käyttää noita käsitteitä, tai uusia alueita, jotka tekisivät harmia aiheuttavat käsitteet tarpeettomiksi. Koska luin tekstiä tänään, siitä tuli mieleen keskusteluni Jussin kanssa Kallioblogissa. Aika villiä assosiointia. Kirjoitan siitä silti, villi assosiointi on hauskaa.

Se, ettei poliittinen toimija ehdi kiinnittää huomiota filosofin käsitteenviilaukseen, ei merkitse sitä, ettei viilaus voisi vaikuttaa poliittiseen toimijaan. Viilaus voi vaikuttaa jos viilauksen seurauksena jokin harmillinen käsite saa uusia käyttötapoja tai unohtuu hiljalleen. Tekee mieli laajentaa ajatus puhetapoja, poliittista retoriikkaa koskevaksi. Deleuzen teksti saikin minut pohtimaan josko sanojen käytön kritiikin sijaan olisi useammin koetettava käyttää sanoja uusilla tavoilla. Minusta tiettyjen puhetapojen olisi syytä muuttua. Vaan sen sijaan, että huomautan toisia siitä, että niitä olisi syytä muuttaa, voisin tietysti puhua itse tapoja muuttamaan pyrkivillä tavoilla.

Kuulin eilen luulon, että olisin jotenkin edustava esimerkki suomalaisista nuorista aikuisista yleensä. Kaikki nuorethan nykyään matkustavat, asuvat ulkomailla ja puhuvat usita kieliä, oletettiin. Kuulin myös, että yli kymmenen prosenttia suomalaisista 15-19 -vuotiaista pojista on vailla minkäänlaista opiskelu- tai työpaikkaa.