12.4.07

Kyky lukea

Suurin osa (91 %) ala-asteikäisistä lapsista kokee humalaisen ihmisen negatiivisena. Valtaosa lapsista määrittelee humalassa olevan sekavaksi, hulluksi tai sellaiseksi, joka ei tajua tekojaan (80 %) ja kömpelöksi, horjuvaksi tai sellaiseksi, joka ei pysy pystyssä, (74 %).

Eksyin silkkaa ärtyneisyyttäni lukemaan Suomen Kasvatus- ja perheneuvontaliiton Mieti missä seurassa humallut -kampanjan verkkosivuja. Ärtymys johtui siitä, miten Hesarin keskustelupalstalla reagoitiin uutiseen, joka oli otsikoitu "Tutkimus: Lapset eivät pidä humalaisista". Siellä näet alkoi tietysti heti älämölö "nollatutkimuksesta" ja "humanistien" hölmöydestä kun tutkivat itsestäänselvyyksiä.

En identifioidu erityisemmin "humanistiksi" eikä tutkimusaiheeni ole saanut ketään puhumaan nollatutkimuksesta. Noin tyhmä reaktio sai minut silti sisuuntumaan niin, että kirjoitin palstalle muutaman kommentin itsekin. Kyllä, reaktio oli kiistattomasti tyhmä. Uutisessa näet luki, että tutkimus on "Suomen kasvatus- ja perheneuvontaliiton tilaama".

Tutkimuksia tilataan monenlaisiin tarkoituksiin. Olennaista on, että niitä tosiaan tilataan tarkoituksiin. Tarkoitus voi tietysti olla hölmö, mutta se on maksavan tilaajan ongelma, ei tilatusta aiheesta maksettua tutkimustyötä tekevien tutkijoiden. Ja vaikka tarkoitus olisi hölmö, tilaustutkimuksen väittäminen nollatutkimukseksi on absurdia. Nollatutkimushan on sellaista, jolla ei tee mitään, siis sellaista, jota ei voi käyttää mihinkään tarkoitukseen. Toisin sanoen johonkin tarkoitukseen tilattu tutkimus ei mitenkään voi olla nollatutkimusta.

Mikään muu ei kai voi selittää noin hölmöä reaktiota kuin se, etteivät keskustelupalstareagoijat lukeneet tekstiä, jota kommentoivat. Reaktio syntyi sellaisten ennakko-oletusten varassa, jotka eivät karisseet vaikka uutisteksti oli niiden kanssa ristiriidassa. Ennakko-oletuksiin kuului selvästi oletus, että kaikki tutkimus, ainakin kaikki ei-teknologinen tutkimus, tehdään julkisin varoin jollain yliopistolla. Lisäksi ennakko-oletuksiin kuului myyttisen "humanistin" hahmo. Kaikki "nollatutkimus" on ennakko-oletuksen mukaisesti "humanistien" tekemää.

Sisuunnuin, joten tiedän nyt, että:


Lisäksi arvaan, että kaikissa näissä lafkoissa on ihmisiä, jotka osaavat markkinoida. Niinpä tutkimus osattiin julkistaa näkyvästi ja saatiin Hesari kirjoittamaan siitä. Artikkelin otsikko oli ärsyttävä, joten saatiin ihmiset jopa reagoimaan, mikä taas lisää sen todennäköisyyttä, että he muistavat artikkelin viestin: lapset eivät pidä humalaisista aikuisista. Mieti missä seurassa humallut -kampanjalla on tarkoitus saada aikuiset juomaan vähemmän lasten seurassa. Tutkimuksen avulla saavutettu julkisuus lisäsi selvästi kampanjan näkyvyyttä ja vei sen viestiä perille. Tutkimuksen tilaajan tavoite on siis saavutettu.

Sedis kirjoitti vastikään ansiokkaasti rikkinäinen puhelin -tyyppisestä uutisesta, joka ei Suomeen rantauduttuaan enää juurikaan muistuttanut kertomusta siitä, mitä oikeasti tapahtui. Sediksen raportoimassa tapauksessa on kuitenkin ymmärrettävää, että ihmiset menivät halpaan, lehdet näet ovat oikeasti kirjoittaneet kukkua, ja ihmisten taipumus uskoa mitä lehdessä lukee on siksi normaali asia, ettei sitä voine ihmetellä. Syyllistyn moiseen hyväuskoisuuteen itsekin tavan takaa.

Helsingin Sanomain uutisen nostattamat reaktiot ovat hämmentävämpi asia kuin se, että ihmiset uskovat kun lehdet kirjoittavat höpöjä. Luin taannoin tunnetusta lähteestä eli "jostain", että merkittävä osuus yhdysvaltalaisista osaa lukea niin huonosti, että yksinkertaisestikin tiedettä popularisoivat lehitartikkelit ovat heille käsittämättömiä. En ihmettelisi vaikka olisi totta. Jos lukutaidolla tarkoitetaan kykyä lukea yksinkertainen teksti ja ymmärtää sen sisältö, suomalaisistakin yllättävän suuri osa lienee liki lukutaidottomia. En tiedä onko todellisuudessa kyse kyvyttömyydestä vai haluttomuudesta, mutta seurausten kannalta se saattaa olla samantekevää.

Tunnisteet: , ,

7 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Känni on Suomessa Pyhä Asia ja joku kehtaa väittää, että lapset kärsivät siitä.
En osaa heittää mitään lukuja, mutta suurella osalla suomalaisista on häiriintynyt suhde alkoholiin. Siitä nuo Hesarin palstan kommentit johtuvat.
Siellähän oli aivan naurettavaa kiukuttelua tyyliin, että jos lapset kärsivät vanhempien ryyppäämisestä, niin vika on lapsissa!

Se miten tutkimus on tehty ja kenen tilaamana on tuolla Hesarin palstalla täysin sivuseikka.

12.4.07  
Blogger Eufemia said...

Ainakin siinä vaiheessa kun osallistuin keskusteluun, selvästi suurin osa kommentoijista piti tutkimuksen tulosta niin päivänselvänä totuutena, että kaikkihan sen tietävät tutkimattakin. Ei siis väitetty tulosta vastaan vaan rähistiin rahan tuhlaamisesta itsestäänselvän asian tutkimiseen.

12.4.07  
Blogger Myrskyluoto said...

Mahtavaa, kun jaksoit valistaa tavallisia pulliaisia noista perusasioista! Itse lähden mukaan noihin ääliökeskusteluihin vain silloin, kun tunnen olevani hyvissä ruumiin ja sielun voimissa; niin rankkaa se on.

Kyllä ihmiset ovatkin sitten tyhmiä. Ja sitten ne vielä äänestävätkin kaikissa vaaleissa. Pelottavaa...

13.4.07  
Anonymous Anonyymi said...

Joo, on siellä alussa monta tuollaista nollatutkimus-kommenttia.
Kumma juttu, sinänsä täysin tutkimuksen arvoinen asia ja asiallisesti tehty tutkimus aiheuttavat tuollaisen ryöpyn.
Känni on Pyhä.

13.4.07  
Blogger Eufemia said...

Myrskyluoto, :D Eilinen eri moderni närkästykseni on jo hieman laantunut...

13.4.07  
Blogger -X-J said...

Morot!

Juu,oli mielenkiintoinen juttu siitä kännäämisestä ja sen pyhyydestä... ja tietyti itsestäänselvyydestä.

Mun suhden alkoholiin oli aikoinaan niin häiriintynyt, etten käytä sitä enää ollenkaan...minä, erään satamakaupungin lapsi.

Lisäilin muuten selaimeeni kiinnostavien blogien kiinnostavan katraan ja olet ehdottomasti siellä, niin luettavaa, niin luettavaa :)

16.4.07  
Blogger Tris said...

Ei käynyt ilmi kuinka asiaa oli testattu. Ainoa oikea testaustapa on mielestäni se että kaksoissokkokokeessa laitetaan ihmisiä olemaan tekemisissä lasten kanssa sekä selvinpäin ja kännissä. Jotenkin epäilen ettei näin ole toimittu.

Vaikka onkin hieman aiheen vierestä niin meillä oli tiibetinspanieli asuessani kotona. Spanieli tuli varsinkin vanhemmiten laiskaksi ettei tullut ovelle tervehtimään kuin äitiäni. Ei esim. minua. Poikkeuksen teki se kun tulin kotiin ravintolasta humalatilassa. Koira tuli ihan riemuissaan hyppimään, heiluttamaan häntää ja nuolemaan. (Tämä) koira ainakin piti siitä että (minä) olin kännissä. Ehkä olin spontaanimpi.

19.4.07  

Lähetä kommentti

<< Home